Pripreme za državnu maturu

Izrada EU projekata

Javna nabava

  16.09.2013.

 • Početak je nove školske godine, a pred vama je opet stari problem… Kada je vrijeme za učenje, sve vam se čini zabavnije od toga, pa čak i čišćenje sobe. No, ako je predmet zaista bitan, treba pronaći motivaciju za učenje. Proučite ove korisne savjete.

  Promijenite lokaciju

  Dignite se iz kreveta, pokupite knjige i laptop, i napustite sobu u kojoj se nalazite. Uputite se u prostoriju ili na mjesto gdje nećete biti ometani (klupica u parku, unutar studentskog doma, knjižnica ili učionica). S obzirom da zelenilo i priroda odlično djeluje na koncentraciju, park nije tako loša opcija. Ponesite si deku, hranu, i pustite da vas priroda inspirira.

  Učite od najboljih

  Razmislite o najpametnijim učenicima u vašem razredu. Koji je njihov recept za uspjeh i odlične rezultate? Jesu li zaista pametniji od vas ili se samo više trude? Sprijateljite se s nekime od njih, i zatražite ih savjete za uspješnije i brže učenje.

  Gledajte u budućnost

  Važno je da što prije shvatite da su škola i fakultet više od dobrih ocjena i prolazaka ispita odnosno punog indexa. Pristupite učenju na način koji će vas potaknuti da razvijate svoje mišljenje i pripremite se za tržište rada. Možda vam se sada čini beskorisno, ali će vam sigurno u budućnosti znanje koje ste stekli tijekom fakulteta otvoriti mnoga vrata.

  Pronađite si partnera za učenje

  Ako netko od vaših prijatelja mora riješiti isti ispit kao i vi,možete se zajednički motivirati, udružiti snage i suočiti se s gradivom. Tako ćete se međusobno podupirati i spriječiti odustajanje.

  Pronađite prijatelje koji dijele iste interese

  Razmislite žele li vaši prijatelji isto što i vi, odnosno je li im prioritet ‘partijanje’ ili učenje i dobre ocjene. Ako je ovo prvo, možda je vrijeme da pronađete ‘prijatelje za učenje’ koji će vas potaknuti da radite najbolje što možete.

  Kvalitetno ručajte

  Pojedite nešto hranjivo i kvalitetno kako ne biste za pola sata opet bili gladni te morali prekinuti učenje. Također izbjegnite brzu hranu koja će vas samo kratkotrajno zasititi.

  Deaktivirajte Facebook račun

  Ako ne možete prestati provjeravati najnovije statuse vaših prijatelja tijekom učenja, možda nije dovoljno samo ugasiti računalo. Razmotrite mogućnost deaktiviranja vašeg računa jer ga uvijek možete aktivirati ponovno kada uspješno položite ispit.

  Sastavite playlistu za učenje

  Sastavite listu pjesama koje vas motiviraju i inspiriraju onda kada vam ništa nejde od ruke te ne možete ništa zapamtiti.

  Učite u nekoliko navrata

  Nemojte se odmah deprimirati kada vidite koliko je gradiva ili sati učenja ispred vas. Isplanirajte si unaprijed koliko dugo ćete učiti i nakon koliko vremena ćete si uzeti pauzu. Idealno je učiti u komadu oko 45 minuta, te uzeti maksimalno 5 do 10 minuta pauze.

  Zainteresirajte se za predmet

  Ukoliko ste imalo zainteresirani za gradivo koje morate učiti, bit će vam se lakše motivirati i ustrajati tijekom dugih sati učenja. Možete i ‘guglati’ dijelove gradiva kako biste lakše povezali informacije s aktualnim događajima, filmovima koje ste gledali ili jednostavno pronađete članke koji možda na jednostavniji način opisuju ono što morate savladati.

  Nemojte biti vampir

  Nemojte čekati popodnevne sate da krenete s učenjem nego iskoristite prednost dnevnog svjetla. Također, preko dana ste odmorniji i koncentriraniji nego što ste navečer kada je već vrijeme za spavanje ili vas privlači televizijski program. Napravite što više tijekom dana kako biste navečer bili slobodni za druge aktivnosti.

  Upoznajte profesora

  Rasprava s profesorom iz predmeta koji vam zadaje glavobolje može biti korisna jer ćete tako povezati naučeno i dobiti mnoge korisne informacije. A kada profesor vidi da ste zainteresirani za učenje njegovog predmeta, možda vam da smjernice na koje dijelove gradiva se trebate fokusirati.

  Posložite prioritete

  Rangirajte zadatke prema važnosti i prvo krenite s onima koji vam oduzimaju najviše vremena te su najzahtjevniji.

  Razmišljajte pozitivno

  Iako je predmet koji učite zahtjevan i pred vama je puuuno sati učenja, ispijenih kava i neprospavanih noći, važno je da ostanete pozitivni te vjerujete kako ćete sve naučiti i uspješno položiti ispit. Nakon položenog ispita se nagradite te nakon toga krenite sa sljedećim važnim zadatkom.

Pismeno prevođenje, usluge sudskog tumača i lektoriranje

Konsekutivno i simultano prevođenje

Tečajevi brzog učenja

Instrukcije

Ime i prezime* Vaša poruka*

Molimo prepišite kod*:

captcha
Kontakt telefon*
Email*

kontaktirajte nas

Intellect d.o.o.

za izdavačku djelatnost, usluge prevođenja i ostale intelektualne usluge.

Osijek – 31000

intellect@intellect.hr

mob: +385 (0)98 465 111